29 Ekim 2014 Çarşamba

Şantiye Stajı 4.gün

 Forekazık kullanma nedenini daha önce konuşmuştuk ancak bugün bu işlemin aşamalarını daha detaylı bir şekilde inceledik. Parseller çok küçük olduğu zaman forekazık sistemi kullanılıyor. Yerleştirilen forekazıkların üzerine beton dökülmesiyle sistem bir perde duvar gibi çalışmaya başlıyor. Bu tamamen güvenlik amacıyla yapılan bir çalışma. 22 metre derine inildiğinde kazıkların üstüne çok fazla toprak yükü biniyor ve bu yüzden de ankrajlama işlemi yapılıyor. Larus Palas’ın bodrum katına denk gelen yerlerde ise ankrajlama işlemi yapılamadığı için zemin çivisi kullanılıyor. Daha sonrasında oluşturulan kuşak kirişi sayesinde ise bütün ankrajlar beraber çalışmaya başlıyorlar. Bütün bu işlemler sonrasında arazi güvenli kazı yapılabilecek hale geliyor.
Kemer Country’deki villa şantiyesinde ise bugün şömine montajı yapıldı. Pleksi borudan yapılmış olan baca, ilk defa gördüğüm bir ürün olan seramik yünü ile kaplandı. Seramik yünü, yanmaz ancak pahalı bir ısı izolasyon malzemesiymiş. Pahalı bir malzeme olduğu için bu malzemenin ileride büyük şantiyede kullanılacağını kesinlikle düşünmüyorum.
Zemin katta ise ustalar tavan duvar birleşimlerine başka bir deyişle duvar bentlerine stropiyer yerleştiriyorlardı.Bunların duvara montajı vida veya harç ile değil alçı ile yapılıyordu. Bu alçılama işlemine ise ‘yağlama’ adı veriliyormuş.
Dış mekanda ise kayrak ustası işini tamamlamış ve duvar kayrak taşlarıyla döşenmişti.

Forekazık imalatı yapıldı.(43 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(58,50 m3)
Forekazıkların muhafaza borulu olarak imalatı tamamlandı.(64,50 mt)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder