29 Ekim 2014 Çarşamba

Şantiye Stajı 20.gün


 Son günde ise sahayı en baştan gezip fotoğraflayıp ilk gün ve son gün arasındaki farkları not ettim. Sahayı bıraktığım zaman geriye tamamlanmamış forekazık forajı sadece 5% idi. Böylece bu seneki şantiye stajımı tamamlamış oldum.

Kazık forajlarına devam edildi.(164,50 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(60,00 m3)
28 m2 perde duvar imalatı yapıldı.(13 m3)
1.kademe 1-13 nolu ankrajların enjeksiyonları yapıldı.

Şantiye Stajı 19.gün



Sabah ilk iş olarak ankraj çizimlerinden şantiye şefimizin bize anlattğı ankraj detaylarını inceledim. Bu çizimlerden 7 kademe ankraj delgisi yapılıcağını ve her bir kademenin kaçıncı kotta bulunduğunu anlayabiliyoruz. Bir üstteki çizimde ise ankrajın detay çizimin görüyoruz. Burada kök bölge ve serbest bölge ayrımını iyice görebiliyoruz.

Bugün açılan delgilerin içerisine ankrajlar yerleşti ve daha önce de anlattığım orta kısımlarında bulunan enjeksiyon borusundan çimento enjekte edildi. Stajımın son günlerinde ankrajın bir kademesindeki bütün işlemleri görebilmem çok faydalı oldu. 

Kazık forajlarına devam edildi.(164,50 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(60,00 m3)
28 m2 perde duvar imalatı yapıldı.(13 m3)
1.kademe 1-13 nolu ankrajların enjeksiyonları yapıldı.

Şantiye Stajı 18.gün


Ebeyn dolabı üzerindeki ahşap oymalar Sami usta gibi değerli bir usta tarafından elle oyulmuş, fabrikasyon bir işlem değil.

Villa şantiyesinde ise artık sona doğru yaklaşılmıştı. Bugün orada mutfak ve ebevyn dolaplarının montajı yapılıyordu. Herşey özel tasarım olduğundan sadece oraya uygun tasarlanmışlardı ve el emeği çok net kendini belli ediyordu. Ayrıca ebeyn banyosunda biraz hamam havası yakalanmak istendiği için döşenen mermerler de tamamlanmıştı bugün. Özellikle yukarıda koyduğum fotoğraftaki kısım yapılırken ustalar oldukça fazla zorlanmıştı. Çerçeveyi yaratmak için kullanılan mermerlerin düşmemesi için farklı bir sistem geliştirdiler. Buna da en başından karar vermedikleri için ve uygulama aşamasında karşılaşılan bir sorun olduğundan etrafındaki mermerleri söküp çerçeveyle uyumlu bir şekilde tekrar yerleştirmek zorunda kaldılar.

Şantiye sahasında ise bugün D-C aksındaki toprak kaymasını önlemek için perde duvar yapmak gibi bir önlem aldılar. Bu aks caddeye sıfır olduğu ve yaya kaldırımı ve saha arasında bitkilerin dikildiği toprak bir alan olduğundan toprak kaymasına çok elverişliydi.

Kazık forajlarına devam edildi. (46,00 mt)
Forekazıkların betonu döküldü. (18,50 m3)
38 m2 perde duvar imalatı yapıldı. (9 m3)


Şantiye Stajı 17.gün

 Sahadaki delgileri yapan makineye ankraj makinesi deniyormuş. Makineye, 25 metrelik bir delgi yapabilmek için bir 1,5 m uzunluğundaki uçlar ekleniyor. Açılan delgiler 20 ⁰α ve 40 ⁰β açısıyla deliniyorlarmış. 
Delikler içerisine yerleştirilen halatlar ise iki kısımda oluşuyorlar: kök boyu ve serbest bölge. Kök boyunda ayraç var ve bunlar halatları ayırmak için kullanılıyor böylece zemini daha sağlam tutuyorlarmış. 
Yukarıda gördüğümüz fotoğraf ise  halatları birbirinden ayıran ayraç nesnesinin fotoğrafı.

Burada gördüğüm iki nesneden yukarıdaki çelik halatlar; aşağıdaki ise ankarj deliklere yerleştirildikten sonra çimentolama işleminde yardımcı eleman olarak kullanılan enjeksiyon borusunun fotoğrafı.

Kazık forajlarına devam edildi.  (112,00 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.  (43,00 m3)
1.kademe ankraj delgisi yapıldı. (125,00 mt)
6 metretül başlık kirişi betonu döküldü. (5 m3)
30 m2 perde duvar imalatı yapıldı. (15 m3)


Şantiye Stajı 16.gün

Bugün Cuma günü raporlarda düzelttiğim bilgileri konteynerımızda asılı olan iksa planında doğru bir şekilde işaretledim. Bu durum denetimi gibi diyebiliriz. Her şey işaretlendiğinde şantiye planına göre ne kadar ileride veya geride olduğumuzu görebiliyoruz. Bu raporlara göre şantiyemiz öngörülen planlamanın birazcık gerisinde kalmıştı.Yukarıdaki resim projemizin iksa planına ait ve yaptığım işlemler bu planın üzerindeydi.İşim bittikten sonra ise sahaya inip başlık kirişi donatılarının nasıl hazırlandığını izledim.                                                                                                       Kazık forajlarına devam edildi. (156,50 mt)
 Forekazıkların betonu döküldü. (67,50 m3)
 1.kademe ankraj delgisi yapıldı. (200,00 mt)




Şantiye Stajı 15.gün

Bugün sabah şefimiz bana raporda yazanları sahadakilerle karşılaştırarak yeni bir rapor hazırlama görevi verdi. Görevimden dolayı bütün günümü sahada teker teker aksları gezerek geçirdim. Hava çok sıcak olduğundan benim için baya zorlu bir gün oldu ancak çalışanların ne kadar zorlu şartlarda bütün gün çalıştıklarını anlamak için de iyi bir fırsat oldu benim için. Raporlarda en çok karşılaştığım hata kazılan forekazık çukurlarının ikinci defa kazılmış gibi gösterilmesi oldu. Buna göre saha şefiyle konuşup doğru tarihi anlayıp raporları değiştirdim.


Kazık forajlarına devam edildi. (89,50 mt)
Forekazık betonü döküldü.  (55,50 m3)


Şantiye Stajı 14.gün

Bugün bir forekazığın forajı sırasında sıkıntı çıktı. O bölgedeki don kazık olduğundan delik delinirken içerisi su doldu. Delimi tamamlayabilmek için forekazık makinesi o deliğe bir boru sokup makinenin dönen ucunu o borunun içinde döndürmeye çalıştı. Planlanan toprak altındaki suyun o boruyu aşamaması yani borunun bir duvar görevi görmesiydi ve bu şekilde rahat bir kazı yapılabilecekti. Ancak su bu seferde alttan girmeye devam etti çünkü su oranı beklenenden çok daha fazlaydı. Sonuç olarak kazık için o delik açılmadı ve o forekazık iptal edilmek zorunda kaldı.
Konteynerlerin yerleştiği kısımlara yapılan korkuluklar dikkat çeksin diye rulo ile sarıya boyadım. Daha sonra ise güvenlik kulübesine genleşmeden dolayı bazı yerlerde açılma olduğu için çekomastik çektim. 

22 metretül başlık kirişi betonu döküldü.(22,50 m3)
Q20 inşaat demiri geldi. ( 16200 kg)
Q32 inşaat demiri geldi.(3960 kg)
Q188x188 çelik hasır geldi. (940 kg)

Şantiye Stajı 13.gün




Kemer Country’deki villa şantiyesinde ince yapı için işlemler yapılıyordu. Orada Sami Ustayla tanıştım. Kendisi 45 senedir küpeşte ustalığı yapıyormuş. Yaptığı zanaat beni çok etkiledi. Küpeşte dönüşlerini adım adım eliyle kayın ağacından çıkarılmış bir parçayı işleyerek yapıyordu. Resmen paha biçilemez bir sanat bu.
Bugün daha önceki aylarda ortalama kaç işçi çalıştığını anlamak ve bu detayları raporlara geçmek için önceki raporlarda yazan usta ve işçi sayısını günü gününe topladım. İnşaat Mayıs ayının 23’ünde başladığından ve ay sonuna kadar toplam 69 kişi çalıştığından günde ortalama 8 kişinin çalıştığını; Haziran ayında ise 30 günde toplam 259 kişi çalıştığından ortalama 9 işçi çalıştığını söyleyebilirim. 

Şantiye Stajı 12.gün

Bugün elime bir su terazisi alıp gene Larus Palas’ın C bloğa geçtim. Dün tezgahlarını ve kapılarını kontrol ettiğim dairelerin bugün vestiyer dolaplarının gönyeli olup olmadığını kontrol ettim. Vestiyer dolaplarının çoğu gönyesizdi. Bu sıkıntı çoğunda terazisiz, çıplak gözle bakıldığında da oldukça belirgin bir şekilde gözüküyordu. Ben sıkıntıları şefe bildirdim ancak her dolabı teker teker sökemeyeceklerine göre nasıl bir çözüm buldular doğrusu merak ediyorum. 
Vestiyer dolaplarının gönyesiz olma dışında bir başka sıkıntıları ise üst kısımlarından çatlamış olmalarıydı.
Öğleden sonra ise tekrar C blokta bir daireye gidip yeni cilalanmış mermer döşemenin düzgün cilalanıp cilalanmadığına bir göz attım. 

Bugün şantiyemize ankraj makinesi geldi ve bu makine sıfır bir makine olduğundan bütün parçaları kullanıma hazır durumda olsun diye montajı yapıldı.

Kazık forajlarına devam edildi.(112,50 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(44,00 m3)


Şantiye Stajı 11.gün

Bugün Larus Palas' da C bloktaki dairelerin hepsinin kapılarını ve mutfak tezgahlarını teker teker kontrol ettim. Sıkıntı olan şeyleri not edip işim bittikten sonra şantiye şefimize teslim etti. Kapılar henüz inşaat bitmeden önce takıldıkları için birçoğunda büyük hasarlar vardı. Birkaçı ise gönyesizdi. Tezgahlarda ise mermerin cilasının düzgün yapılıp yapılmadığına, iyi zımparalanıp zımparalanmadığına baktım. Kapılarda çıkan sıkıntılara göre oldukça az sıkıntıyla karşı karşıya kaldım.


Konteynerımız da yeni iş gününde yeni hayatına merhaba dedi. Konteynerımız bir vinç yardımıyla daha önceden hazırlana platformun üzerine yerleştirildi.

Kazık forajlarına devam edildi.(134,00 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(52,50 m3)
Başlık kirişi temizlik ve kırımına başlandı.

  

Şantiye Stajı 10.gün

Bugün şantiye şefimiz bir örnek üzerinden bana kazık boyutlarının ve daha sonra üzerlerine dökülen betonun hacminin nasıl hesaplandığını öğretti. Proje alanında hangi kesit aralığında olduğumuza karar verdikten sonra uygulama projesinde, kullanılan kazıkların donatı detaylarını ve kazık çapını seçiyoruz. 



İksa planını önüne alıyorsun ve oradan hangi aks aralığı hangi kesite ait buluyorsun. Daha sonra yukarıdaki çizimlere bakarak hangi kesitte hangi forekazık çeşidini kullanman gerektiğine karar veriyorsun. Çizimlerden de anlaşıldığı üzere 2 farklı çap uzunluğu mevcut ancak 3 tip forekazık var. Bunun nedeni ise aynı çapa sahip forekazıkların donatı boyutlarının farklı olabiliyor olması.
Bugünden itibaren kazık boyutlarıyla ilgili raporları da ben hazırlamaya başladım. 

Forekazık makinası değiştiğinden bugün sahada imalat yapılamadı. LB-28 forekazık makinesi şantiyeden nakledildi ve Soilmec SR-40 forekazık makinesi şantiyeye giriş yaptı.

Şantiye Stajı 9.gün

Şantiyede  konteyner platformunun hazırlığı tamamlandı. Yani konteynerların bugün yarın yeni düzenine oturtulması bekleniyor.

Şantiye süresi boyunca yazılan raporlar bazen yapılan işlemlerle birbirlerini tutmuyor. Bu sebeple de raporlarda yazanların doğruluğunu kontrol etmek için saha içinde denetim yapmak gerekiyor. Ben de bu yüzden sahada betonu dökülmüş olan forekazıkları kontrol ettim. Raporlarda olan hataları bulup onları raporların bulunduğu excel dosyasında düzelttim.

 Öğleden sonra ise Vizyon İstanbul’a gidip orada Kemer Country villa şantiyesindeki Persan’dan alınan perde raporlarını hazırladım. Bugünkü çalışma benim için çok faydalı oldu; çünkü böylece daha önce hiç kullanmadığım bir program olan Excel’i detaylıca kullanmaya başladım.

Kazık forajlarına devam edildi.
Forekazıkların betonu döküldü. (74,50 m3) 
Forekazık yapı elemanları beton döküm imalatları yapıldı.


Şantiye Stajı 8.gün

 Bir kuyuya inen forekazık ağırlığı 1200 kg civarındaymış. Forekazıklar için hazırlanan kuyuya ilk olarak 12 metre uzunluğundaki donatı yerleştiriliyor. Donatı aşağı indirilirken pas payı (plastik nesnenin donatıya oturması için özel yuvaları var) yerleştiriliyor. Pas payları donatıyı hem kuyu içerisinde ortalıyor hem de kuyu içerisinde ilerlerken tekerlek gibi olduğu için kaymasını sağlıyor. Daha sonra ikinci 12 metrelik kazığı üzerine bağlayacakları için önceden konulan donatının ortasından bir demir yerleştiriliyor. Bu da 12 metrelik donatının kuyuya düşmeden sabitlenmesini sağlıyor. Daha sonra da diğer donatı üzerine bağlanıyor ve sabitlemek için konulan demir çıkartılıyor. Son olarak ikinci donatıya da pas payları yerleştirilip kuyuya yollanılıyor. 
22 metrelik bir forekazığın yatmama gibi bir şansı olmadığı için bu sorun iki parça donatı hazırlayarak çözülmüştür. artan 2 metrenin 1 metresi iki donatı birbirine bağlanırken kullanılıyor. Kalan 1 metre ise yüzeyin üstünde kalıyor ve başlık kirişi betonu dökülürken daha da sağlamlık katıyor.

 Forekazık imalatı yapıldı.(21,50 mt)
 Forekazıkların betonu döküldü. (45 m3)
Forekazıkların forajı yapıldı. (90,00 mt)

Şantiye Stajı 7.gün

 Bugün sahaya indik ve bir forekazık donatısının nasıl hazırlandığını gördük. Daha sonra ustalar birer kerpeten de bizlere verdi ve bizde donatı bağlama denemesi yapma fırsatı bulduk.
Yukarıdaki fotoğrafta ustanın bağladığı demir Z demiridir. Çelik donanın içine orta yerinden konulur. Hazırlanan donatının uzunluğu 11 metre olduğundan bu demir sayesinde kazık zamanla yatmaz ve sağlam kalır.
Donatıları birbirine bağlarken oldukça kalın çelik bir tel kullanılıyor. Kerpeten yardımıyla çelik tel öküz bağlama yöntemiyle donatıları birbirine tutturuyor.

Yukarıdaki fotoğraf donatıları yerleştirilmiş ve üzerine başlık kirişi betonu da dökülmüş olan bir aksa aittir. Bu fotoğraftan forekazığın nasıl sağlam bir şekilde kalabildiğini görebiliyoruz. Fotoğrafta gördüğümüz şeridi ise İsg uzmanıyla birlikte ben çektim. İş güvenliği için ufak da olsa bir önlem diyebiliriz. Şuan şantiye şefinin ve sorumlusunun ve biz stajyerlerin çalıştığı yer olan konteynerımız bu hafta bir gün yer değiştirecekmiş. Çünkü şuan bulunduğumuz yere totem yerleştirilecekmiş. Bugün sahaya konteynerların yerleşebilmesi için hazırlanan platformların ayakları ve demirleri geldi ve bir kısmının montajına başlandı bile.


Forekazıkların forajı yapıldı.(90,00 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(55,00 m3)
24 metretül başlık kirişi betonu döküldü. (30 m3)


Şantiye Stajı 6.gün

Villa şantiyesinde bugün farklı iç mekanlarda parke montajını izledim. Kış bahçesinde ekstra olarak parkeler kabarmasın diye nem bariyeri kullanıldı. Kullanılan parkeler geçme sistemle birleştirilen, 14 cm genişliğinde lamine parkelerdi. Uzunlukları is 80 cm, 90 cm, 100 cm ve 110 cm arasında değişebiliyormuş. Parkeleri zemine yapıştırmak için 2 komponentli Pu parke yapıştırıcısı kullanıldı. Pu yapıştırıcısı yüzeye tarak yardımı ile sürülüyor. Bundaki amaç ise parkenin tutunma yüzeyini arttırmakmış. Parke yerleştirilirken köşesine kestamid yani çok sert polyamid bir malzeme yerleştirilip üstüne çekiçle vuruluyor. Böylece darbe etkisiyle parkeye de zarar vermeden bir parke diğer parkeye tam olarak oturuyor. Parkelerin şaşırtmalı yerleştirilmesi ise sadece görsel efekt için yapılan bir işlem.
 Geçen seneki stajımdan tecrübeli olduğumdan ustalardan araç gereçleri tedarik edip zemin kat duvarlarına alçı sıva yaptım. Biraz unuttuğumdan etrafa saçılan alçılar oldu ancak ustalar bilek hareketlerimin gayet iyi olduğunu söylediler. 
Yukarıdaki eskiz çalışmam ise zemin katta bulunan gaz beton duvarın katmanlaşmasının çizimidir. 

Forekazık imalatı yapıldı.(157,50 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(82,50 m3)
Başlık kirişi için kırım ve donatı hazırlığına devam edildi.


Şantiye Stajı 5.gün

Dün yerleştirilen stropiyerler üzerine ben bugün kestirme yaptım. Kestirme işlemi, boya astarı sürme işlemine deniyormuş. Boya astarı olarak kullandığım malzeme ise plastik bazlı bir boyaydı. Bu sırada duvarlarda astar atılmadan önce pürüssüz olsun diye ustalar tarafından zımparalandı.
Bugün şantiye şefimiz Volkan Bey stajyerlere excel programında günlük faaliyet raporunun nasıl yazılacağını öğretti. Dikkat etmem gereken unsurları öğrendikten sonra 11.06 ve 16.06 tarihleri arasındaki raporları ben yazdım. Bu raporları hazırlamamızın önemli bir nedeni de inşaat programıyla yapılan karşılaştırma sonucu ne kadar sapma olduğunu tespit edebilmekmiş.

Forekazık imalatı yapıldı.(108,50 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(76 m3)
Forekeazıkların muhafaza borulu olarak imalatı tamamlandı.(21,50 mt)
12 metretül başlık kirişi betonu döküldü.(17 m3)




Şantiye Stajı 4.gün

 Forekazık kullanma nedenini daha önce konuşmuştuk ancak bugün bu işlemin aşamalarını daha detaylı bir şekilde inceledik. Parseller çok küçük olduğu zaman forekazık sistemi kullanılıyor. Yerleştirilen forekazıkların üzerine beton dökülmesiyle sistem bir perde duvar gibi çalışmaya başlıyor. Bu tamamen güvenlik amacıyla yapılan bir çalışma. 22 metre derine inildiğinde kazıkların üstüne çok fazla toprak yükü biniyor ve bu yüzden de ankrajlama işlemi yapılıyor. Larus Palas’ın bodrum katına denk gelen yerlerde ise ankrajlama işlemi yapılamadığı için zemin çivisi kullanılıyor. Daha sonrasında oluşturulan kuşak kirişi sayesinde ise bütün ankrajlar beraber çalışmaya başlıyorlar. Bütün bu işlemler sonrasında arazi güvenli kazı yapılabilecek hale geliyor.
Kemer Country’deki villa şantiyesinde ise bugün şömine montajı yapıldı. Pleksi borudan yapılmış olan baca, ilk defa gördüğüm bir ürün olan seramik yünü ile kaplandı. Seramik yünü, yanmaz ancak pahalı bir ısı izolasyon malzemesiymiş. Pahalı bir malzeme olduğu için bu malzemenin ileride büyük şantiyede kullanılacağını kesinlikle düşünmüyorum.
Zemin katta ise ustalar tavan duvar birleşimlerine başka bir deyişle duvar bentlerine stropiyer yerleştiriyorlardı.Bunların duvara montajı vida veya harç ile değil alçı ile yapılıyordu. Bu alçılama işlemine ise ‘yağlama’ adı veriliyormuş.
Dış mekanda ise kayrak ustası işini tamamlamış ve duvar kayrak taşlarıyla döşenmişti.

Forekazık imalatı yapıldı.(43 mt)
Forekazıkların betonu döküldü.(58,50 m3)
Forekazıkların muhafaza borulu olarak imalatı tamamlandı.(64,50 mt)